Werkelijkheid

December 3, 2017

Op deze druilerige dag bladerde ik door mijn fotoarchief. Ik vond tussen de 8742 foto’s die ik tot dusver dit jaar maakte deze foto. Geschoten toen ik in maart in Leuven was.

Ik moest denken aan de stelling die iemand deze week op Facebook poneerde. Hij vond het jammer dat zoveel foto’s verpest worden door ze te bewerken in Lightroom of Photoshop. Hij verkoos de pure, onbewerkte foto uit de camera boven al dat geshop. Hij wilde de werkelijkheid tonen, zonder verzadigde kleuren of andere aanpassingen.

De werkelijkheid is echter betrekkelijk. Dat is niet alleen wat je ogen zien; het is een kwestie van beleving. Die kan voor iedereen anders zijn. De camera die van een opname een jpeg-bestand maakt is geprogrammeerd. Dat is mensenwerk. Wat uiteindelijk uit de camera komt, zal dus niet per se de werkelijkheid van de fotograaf weergeven. Een RAW-bestand is zelfs helemaal geen foto. Het levert slechts de bouwstenen om er in de nabewerking een foto van te maken.

De foto uit Leuven die ik hier toon is in mijn beleving de werkelijkheid. Ik wil met dit beeld de nostalgische sfeer oproepen die ik heb ervaren in die prachtige stad. Niet wat ik zag, maar wat ik voelde geef ik hier weer. Dat gevoel kon ik niet met een jpeg uit de camera peuren. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now