Wandelen met 6400 ISO

December 27, 2017

In Gemert hield de ZLTO op tweede kerstdag voor de vijfde keer de ‘Kapellekeswandeltocht in de Griebelgauw’. De titel is bedacht voor Wim Vos in maart zijn Gemerts Woordenboek publiceerde. Hij had er 57 jaar aan gewerkt en heeft nauw samengewerkt met taalwetenschappers, zodat je het boek wel serieus moet nemen. Ik zocht griebelgrauw op in het woordenboek en ontdekte dat het woord helemaal niet bestaat. Althans, niet zó 

geschreven.

Griebelgraow met een o in plaats van een u bestaat wel. Het betekent: groezelig, niet helder (van wasgoed). Liepen dit jaar 2.700 deelnemers de wandeltocht in een ónderbóks die griebelgroaw was? Ik denk het niet, maar net als met vertaalfouten vanuit het Engels, of Duits, of welke vreemde taal dan ook kun je vreemde misverstanden krijgen. De organisatoren van de kapellekeswandeltocht bedoelen hier het Gemertse dialectwoord griebelgraowe met een e aan het eind. Dat betekent ‘schemering (als het al behoorlijk donker is)’.

Ik liep de wandeling dit jaar voor de vijfde keer en had ook nu weer mijn fotocamera bij me. Mijn vrouw en ik vertrokken om vijf over half vijf bij het Boerenbondsmuseum. Dan is de zon net een paar minuten onder en dan rest er nog maar een half uurtje griebelgraowe. Toch neem ik geen flitser mee op de acht kilometer lange wandeling door velden en langs feestelijk verlichte kapellekes en andere objecten. In de berm wijzen waxinelichtjes in weckflessen de weg en her en der staan vuurkorven. Er is dus veel sfeerlicht en dat wil ik niet kapotflitsen.

Op mijn camera zette ik de sluitertijd op 1/125 seconde, zodat ik bewegende onderwerpen nog behoorlijk scherp kon vastleggen. Het diafragma ging op f/2.8 om toch nog wat licht te vangen en de gevoeligheid ging – dank de stand van de moderne techniek – op 6400 ISO. In de nabewerking poetste ik er nog wat ruis uit. Aldus heb ik naar mijn idee weer een heel acceptabele reportage van een leuke wandeltocht kunnen maken.

De foto van de vlag maakte ik bij de Sint-Antoniuskapel in De Deel, domein van de Gruujn Skut. Grappig dat een straatlantaarn achter de vlag een tweede wit kruis in het dundoek tekent. En helemaal niet griebelgraow.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now