Boulevard du Pensmarkt

January 27, 2018

We nemen een kijkje op de Boulevard du Temple in Den Bosch. 

Eh, herstel.  We nemen een kijkje op de Pensmarkt  in Den Bosch, waar elke zaterdagochtend een drukbezochte weekmarkt plaatsvindt. 

De overeenkomst tussen de Boulevard du Temple en de Pensmarkt op deze foto zit ‘m in een foto uit rond 1838 van Louis Daguerre. Die maakte op een mooie lentemorgen een foto van een drukke Boulevard du Temple in Parijs, waarop geen mensen te zien zijn. Nou ja, op twee na dan. Door de lange opnametijd van 10 tot 15 minuten werden voorbijgangers niet vastgelegd op de foto. Alleen de vormen die gedurende de hele opname op hun plaats bleven, konden inwerken op de zwakgevoelige plaat die Daguerre gebruikte. 

De twee mensen die er wel op staan zijn een schoenpoetser en zijn klant. Het zijn de allereerste mensen die op een foto te zien zijn. Omstreden is of ze daar spontaan aanwezig waren. Immers, zou een schoenpoetser een kwartier bezig om een klant te helpen? Sommigen opperen dat Daguerre ze daar opzettelijk heeft neergezet, omdat hij wist dat mensen in het voorbijgaan door de lange opnametijd niet vastgelegd zouden worden. 

Mijn foto van een drukke Pensmarkt waarop slechts een paar mensen te zien zijn, maakte ik vanmorgen tijdens een excursie van onze fotoclub FEGG. Ik had me voorgenomen om de drukbezochte weekmarkt met een lange sluitertijd ‘leeg’ te fotograferen, naar voorbeeld van de boulevard van Daguerre. Ik beklom het bordes van het stadhuis voor een hoog standpunt, zette mijn Fujifilm X-T2 op statief en plaatste er het XF 16-55mm-objectief met een ND-filter voor. Dat stelde me in staat om met het bestaande daglicht een sluitertijd van twee minuten te kiezen. Alleen rechts op de foto staat een groepje mensen dat twee minuten niet van zijn plek geweest. Zoals de schoenpoetser en zijn klant van Daguerre, maar die van mij staan er spontaan.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now