Toegepaste kunst

April 23, 2018

De boer die hier aan het werk was zal geen kunstopleiding hebben gehad, neem ik aan. Ik vermoed dat hij weet hoe hij zo efficiënt mogelijk zijn akker moet bewerken en zijn gewassen moet telen. Maar hij zal nooit gehoord hebben van de Chileen Eugenio Cruz Vargas, van de Duitser Gernod Weis of van de Hongaar Jack Mancino. Het waren meesters in de beheersing van het lijnenspel. Van de Nederlander Pieter Mondriaan heeft deze boer misschien wel gehoord, maar die zal hem niet geïnspireerd hebben om hier een fraai stukje kunst in het Zuid-Limburgse landschap neer te leggen.

Lijnen zijn een wezenlijk onderdeel voor vormgeving. Kleuren en helderheden ook. Een kunstenaar ordent er een compositie mee en kan er meer of minder herkenbare vormen mee creëren, figuratief of abstract. Veel kunstenaars ontwikkelen daarin een eigen stijl en Mondriaan zelfs De Stijl. Ook in de fotografie worden lijnen gebruikt om ritme, structuur of patronen in beeld brengen.

Ik toon hier ook een foto die het vooral moet hebben van lijnenspel. Dat gegeven op zich maakt me nog geen kunstenaar. Ik roep al jaren dat het geen kunst is om een kunstwerk te fotograferen. Mijn verdienste is dat ik een uitzichttoren beklom, daar dit door mensen geschapen landschap zag en het heb gefotografeerd. De voor mij anonieme boer zal er zich niet van bewust zijn geweest, dat hij zijn ploeg gebruikte zoals een kunstenaar zijn ets. Toch creëerde hij hier naar mijn idee een vorm van toegepaste kunst.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now