Houtskoolfoto

August 18, 2019

Op de kunstmarkt in Gemert raakte ik in gesprek met kunstenaar Hein Aldenhoven uit Haps. Hein is onder meer bekend van zijn zandsculpturen, maar in zijn kraampje op het Ridderplein in Gemert werkte hij aan een houtskooltekening. Hij gebruikt oude foto’s als voorbeeld en tekent die zo perfect na, dat zijn tekeningen nauwelijks van de oorspronkelijke foto’s te onderscheiden zijn.

In één van de in zijn marktkraam getoonde tekeningen van een gearmd paartje herkende ik direct een foto die is opgenomen in het boek ‘Fotografen in Nederland’ van Fotomuseum Den Haag. Ik schreef de foto toe aan wijlen Martien Coppens uit Lieshout, maar Hein corrigeerde me: de voorbeeldfoto voor deze prent was gemaakt door Brand Overeem uit Barneveld. 

Overeem maakte de foto van Grietje Schalm en Andries Bettink in 1972. Mijn vergissing is wel verklaarbaar: in genoemd boek ‘Fotografen in Nederland’ wordt onder de naam Coppens doorverwezen naar Overeem als een vergelijkbaar documentair fotograaf.

Ik vroeg Hein of hij nooit problemen had met copyright. Nee, zei hij. Voor het natekenen van Overeems foto had hij toestemming van de fotograaf zelf. En meestal dienen als voorbeeld voor Heins houtskooltekeningen oude zwart-witfoto’s, die hij krijgt van mensen die het werk gevonden hebben in een schoendoos vol familiekiekjes.

Voor ik ging maakte ik nog een foto van Hein. In kleur vind ik deze foto heel mooi, maar in zwart-wit vind ik de foto beter passen bij dit onderwerp. En als Hein de foto nog eens na wil tekenen: mijn toestemming heeft hij.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now