top of page

Dit is geen sneeuw


‘Ceci n’est pas une pipe’, zei de Belgische kunstschilder René Magritte over een tekening die hij van een pijp had gemaakt. Inderdaad, het was geen pijp. Het was een afbeelding van een pijp.

Nou is het mijn beurt: dit is geen sneeuw. Inderdaad, het is niet eens een afbeelding van sneeuw. We waren vanmorgen met de Foto Expressie Groep Gemert te gast bij het bedrijf De La Roy Isolaties & Design. Hier maken ze van EPS (leken noemen het tempex) allerlei producten. De hand met microfoon die in The Voice op televisie te zien is werd hier gemaakt. Veel decorstukken worden hier gemaakt. Maar ook een hufterproof bushokje en een beertje waar kinderen op kunnen klimmen om zich te laten fotograferen.

Al heel snel werd ik in de productiehal getroffen door de lichtinval en de structuur van de tempex. Al fotograferend kroop ik steeds dichter op het materiaal en al snel had ik het gevoel dat ik een sneeuwlandschap aan het fotograferen was. Het menselijk brein maakt gemakkelijk associaties met vertrouwde beelden die het eerder zag. Op de grens van herkenbare vormen en abstractie zochten mijn ogen en hersenen naar iets bekends. Er kwamen herinneringen in me op aan het licht en de contouren die ik ooit fotografeerde bij een smeltende gletsjer op IJsland.

Deze foto maakte ik bij een freesmachine waar blokken tempex werden omgevormd tot bollen. Wat ik zag leek op de grillige sneeuwhopen op IJsland. Pas toen ik klaar was met fotograferen besefte ik dat het geen sneeuw was. De statische bolletjes tempex kreeg ik met geen mogelijkheid van mijn broek geklopt. Ceci n’est pas de la neige.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page