top of page

Houtskoolfoto


Op de kunstmarkt in Gemert raakte ik in gesprek met kunstenaar Hein Aldenhoven uit Haps. Hein is onder meer bekend van zijn zandsculpturen, maar in zijn kraampje op het Ridderplein in Gemert werkte hij aan een houtskooltekening. Hij gebruikt oude foto’s als voorbeeld en tekent die zo perfect na, dat zijn tekeningen nauwelijks van de oorspronkelijke foto’s te onderscheiden zijn.

In één van de in zijn marktkraam getoonde tekeningen van een gearmd paartje herkende ik direct een foto die is opgenomen in het boek ‘Fotografen in Nederland’ van Fotomuseum Den Haag. Ik schreef de foto toe aan wijlen Martien Coppens uit Lieshout, maar Hein corrigeerde me: de voorbeeldfoto voor deze prent was gemaakt door Brand Overeem uit Barneveld.

Overeem maakte de foto van Grietje Schalm en Andries Bettink in 1972. Mijn vergissing is wel verklaarbaar: in genoemd boek ‘Fotografen in Nederland’ wordt onder de naam Coppens doorverwezen naar Overeem als een vergelijkbaar documentair fotograaf.

Ik vroeg Hein of hij nooit problemen had met copyright. Nee, zei hij. Voor het natekenen van Overeems foto had hij toestemming van de fotograaf zelf. En meestal dienen als voorbeeld voor Heins houtskooltekeningen oude zwart-witfoto’s, die hij krijgt van mensen die het werk gevonden hebben in een schoendoos vol familiekiekjes.

Voor ik ging maakte ik nog een foto van Hein. In kleur vind ik deze foto heel mooi, maar in zwart-wit vind ik de foto beter passen bij dit onderwerp. En als Hein de foto nog eens na wil tekenen: mijn toestemming heeft hij.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page