top of page

Wegdromen


Deze foto is er één uit een serie van de veertig die ik leverde aan zorginstelling De Zorgboog. Met de foto’s worden de wanden van Hove Vogelsanck aan de Vicaris van der Asdonckstraat in Gemert aangekleed. Ik schrijf dit op de dag dat 28 ouderen met dementie de kleinschalige woonvorm betrekken.

De Zorgboog liet me in grote mate vrij om de foto’s te kiezen. De zorginstelling zocht ‘iets van gebouwen met een nostalgische sfeer’. Bij voorkeur in zwart-wit omdat een serie foto’s in kleur nogal druk zou overkomen. Veertig stuks graag, op formaat A3.

In deze klus kwamen mijn kennis van fotografie en mijn belangstelling voor heemkunde samen. Een paar jaar geleden was ik de samensteller van het boek ‘Gemerts Erfgoed - In het licht van nu’. Mede daardoor wist ik een groot aantal oude, zelfs monumentale panden staan. Daarmee kon ik voldoen aan de wens van De Zorgboog om gebouwen met een nostalgische sfeer te tonen.

Neem nou de foto die ik hier toon. Deze langgevelboerderij met rieten zadeldak uit 1699 staat aan De Deel. In dit monumentale boerderijcomplex was ooit een bierbrouwerij gevestigd. Het apart staande brouwhuis is eind negentiende eeuw gesloopt, maar het mouthuis staat nog altijd op het erf. Tot begin twintigste eeuw was in het woongedeelte een herberg gevestigd.

Van elk van de veertig foto’s uit deze reeks zou ik zo’n verhaal kunnen vertellen. Belangrijker dan de feitenkennis is echter de sfeer die de foto’s overbrengen. Voor de eenvormigheid en om de sfeer te benadrukken trok ik er een sepiatint overheen en gaf ik de foto’s een zacht verloop naar lichtere randen. Hopelijk kunnen de bewoners en bezoekers van Hove Vogelsanck er lekker bij wegdromen naar vroeger tijden.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page