Herfstkleur R:206 G:96 B:63

October 8, 2018

 

 

Herfst. De bladeren aan de bomen kleuren weer geel, goudkleurig, oranje, rood, bruin. We ervaren met die kleuren om ons heen een aangenaam herfstsfeertje; nog even genieten voor alles dor en koud wordt. Op deze foto ziet u herfstkleuren op bomen die ik vastlegde in de Gemertse kasteeltuin.

Ik vroeg me af waarom bladeren in de herfst van kleur veranderen en hoe dat in zijn werk gaat. Want als fotograaf weet ik wel hoe wij kleuren gecontroleerd kunnen vastleggen, maar niet hoe de natuur er mee omgaat. 

Kleuren worden gevormd in een elektromagnetisch spectrum van golflengtes die gemeten worden in terahertz of nanometers. We meten ze ook in kleurtemperatuur; niet in vertrouwde Celciusgraden of desnoods in Fahrenheit maar in Kelvin. We brengen kleuren ook onder in kleurruimtes zoals CIE*lab, HLS of RGB. In die laatstgenoemde ruimte beschikken we in drie kanalen Rood, Groen en Blauw (RGB) in elk kanaal op een schaal van 0 tot 255 samen over ruim 16,5 miljoen kleurnuances. De herfstkleur roodbruin wordt dan R:206 G:96 B:63, gemeten in deze foto.

HALLO! Bent u daar nog? Ik dank de wetenschap dat we met al die systemen heel precies controle kunnen houden over al die kleuren. Maar ik vroeg me dus af: waarom veranderen die bladeren eigenlijk van kleur. Ik zocht het op en het komt omdat bij lage temperaturen in de herfst het chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken en daardoor de aanwezige pigmenten zichtbaar worden. Xanthofyllen maken een gele kleur zichtbaar, carotenoïden een oranje, anthocyanen een rode en de tannines een bruine kleur. 

HALLO! Bent u daar nog? Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Ik zie gewoon fijne, rustgevende kleuren, zonder poespas.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Naar oude blog Scherpstellen

November 27, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 18, 2019

August 11, 2019

February 24, 2019

December 13, 2018

September 10, 2018

July 9, 2018

April 23, 2018

March 24, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now